måndag 6 september 2010

Frige Sakineh!


Sakineh Mohammadi Ashtiani är en 43-årig iransk kvinna som riskerar möta döden genom stening.
Sakineh Mohammadi-Ashtiani förhördes under 2006 för mordet på sin man. Under förhöret erkände Sakineh att ha begått äktenskapsbrott med två män som egentligen ansvarar för att makens mord. I maj 2006 en domstol i provinsen östra Azerbajdzjan (i nordvästra Iran) dömde Sakineh till 99 piskrapp för att begå äktenskapsbrott. Efter att ha tjänstgjort hennes straff släpptes hon. Fyra månader senare dömde en annan domstol henne till döden genom stening för äktenskapsbrott!

Många länder, kändisar, tidningar har uppmanat det internationella samfundet att sätta press på de iranska myndigheterna för att stoppa detta barbariska straff. Brasilien erbjöd att ge Sakineh amnesti men den iranska regeringen vill inte ge sig i denna fråga.
Det behövs fler som engagerar sig i denna viktiga kamp. Sakinehs enda hopp är att fler protesterar mot denna orättvisa och uppmanar de ansvariga att frige henne.
En manifest ska hållas i Lilla Torget i Linköping vid kl. 17.00. Jag vill bjuda in alla som tror på mänskliga rättigheter att delta i den och visa sitt stöd för en kvinna som oskäligt utsatts för ett systematiskt övergrepp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar