fredag 29 maj 2009

Grundläggande rättigheter på mors dag

På söndag är det mors dag. Det har redan funnits många påminnelse från handeln kring detta. Vi blir uppmanade att köpa olika sorters gåvor, bjuda våra kära mammor på dyr mat eller skicka iväg dem till någon spa-anläggning.
I år är det nittionde gången vi firar mammorna. En dag i hela året ska vi försöka uppmärksamma deras idealistiska insatser och uppoffringar. Men hur uppskattar vi dem under resten av året? Hur tar vi hand om dem?
Vi får inte glömma att även på mors dag förekommer orättvisor mot våra kära mammor, då när en kille slår sin tjej, när en manlig chef trakasserar sin kvinnliga anställd och när en kvinnlig patient får vänta extra på sin behandling… Men då är det väl någon annans mamma som drabbas varför ska just "jag" ingripa?
Varje timme utsätts många mammor i olika delar av världen för våld och övergrepp. Jag vill gärna sätta fokus på dem. De har alltid kommit i skym undan för andra, få har sett deras elände och tar ansvar för dem. Dessa mammor berövas varje dag sina fundamentala mänskliga rättigheter, utsätt för tortyr och förnedring upprepande gånger! Övergrepp mot kvinnor användes som något slags hån mot fienden samt som produktionsmaskiner för att föda barn. Ingen bryr sig om kvinnorna och hur de fysiskt och psykiskt mår. Dessa soldater som begår sådant ofattbart brott slipper bli kallad för krigsförbrytare, de kan fritt röra sig och kan till och med söka asyl i Sverige!
Hur skulle vi behandla dessa individer om de skulle begå sådant brott i Sverige? Vi kan inte längre låstas att detta inte är vårt problem nu när vi i en värld där gränserna krymper mer och mer. Vi måste visa att vi bryr oss om alla mammor och inte bara på mors dag utan dygnet runt och året om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar