tisdag 2 juni 2009

Rökning en klar hälsofara

Häromdagen meddelade de stora försäkringsbolagen att de skulle genomföra ett extra tilläggs på rökare. Detta har skapat en stor debatt kring vart vårt samhälle är på väg och varför vi låter privata företag ta över individernas frihet.
Enligt statistik är rökning ett av Sveriges främsta orsak till ohälsan och även tidig död. Vår kunskap om rökning har hela tiden utökats och forskningen visar varje år vilka livshotande konsekvenser rökare måste ta för detta. Det är mycket känt att rökarna är bland dem som mest behöver vård och står för en stor del av hälso- och sjukvårdskostnaderna. I början av 2000-talet visade statistiken att samhället fick stå för ca 26 miljarder kronor för tobak relaterade sjukdomar.
Nu för tiden har det blivit mycket valigt att prata om ”egen vård” och individens eget ansvar när det gäller hälsan. Vi lär oss hur vi genom att ända vår inställning kan leva friskare och längre. På detta vis avlastar vi sjukvården och låter dem med mest akuta och svåra fall få del av sjukvårdens resurser. Jag tycker att kritiken mot försäkringsbolagens beslut om extra tillgället inte är befogad. Detta är, enligt min synpunkt, ett ytterligare sätt att få individer ta ansvar för sin hälsa. Jag tycker inte att det är rättvist att låta en rökare få en medicinsk behandling bekostad av skattebetalarna när effekten uteblir om man röker under behandlingstiden. Det är inte rättvist att ge oss på andra individer och tvinga dem att ändra livsstil men inte få rökar att vara med. Jag skulle gärna vilja föreslå att sätt ett krav, som innebär ett totalt rökförbud, på patienter som ska genomgå en operation, långt innan operationstiden! Jag skulle även gå ännu längre och förslå att ha krav på rökfri personal inom den offentliga sektorn. Det kanske vore inte så dumt att motivera cheferna och personalen med en belöning…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar