onsdag 27 maj 2009

Ska militär aktion rädda vår rätt till yttrandefrihet?

Jag ska ikväll delta i en manifest, i form av samtal/diskussion, om den svenske journalisten Dawit Isaak som har sitt ursprung i Eritrea har sedan 2001 suttit fängslad i Eritrea kommer inte att friges och får ingen rättegång. Eritreas president Isaias Afwerki sa mycket bestämt häromdagen i en intervju med TV4 att Dawit inte kommer släppas fri. Han avfärdade alla förslag och tyckte inte att Dawit ens ska få en rättvis chans att försvara sig.
Alla påtryckningarna mot Eritrea har misslyckats. Dawit svävar fortfarande i stor ovisshet och ingen veta hur länge till Dawit ska vara frihetsberövad. Enligt presidenten själv så vet de hur de ska handskas med Dawit!
Den svenska regeringens hållning i frågan har varit ganska passivt. Det var därför media har sedan några månader tillbaka tagit över frågan och uppmärksammar detta i olika former. Jag skulle se en kraftfull handling från vår regering. Något som klart skulle markera vår uppfattning om detta; alltså att det inte ska gå att fängsla en svensk utan att delge misstanke och förneka en opartisk rättegång.
Jag vill däremot inte gå så långt som moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman. Han har gjort ett kontroversiellt uttalande och vill nämligen att en militär insatsstyrka ska kunna frita Dawit Isaak!
Jag tycker att M som vanligt tar i lite för mycket. Vi behöver inte starta ett krig, men jag förstår mycket väl hans frustration. Regeringen har varit mycket aktiv i de fall där våra medborgare som begått en brottslig handling och fängslats i andra länder. Men just när det gäller Dawit är inte regeringen lika effektivt. Vad är det som gör att regeringen är så passiv i denna fråga och varför de vänder blicken åt andra hållet och låter en svensk frihetskämpare sitta fängslad? Är det så vi värna om yttrandefriheten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar