fredag 8 maj 2009

Heja Centerpartiet!

Papperslösa och gömda ska ha rätt till samma vård som alla andra. Det slog Centerpartiet fast i natt och körde därmed över den egna riksdagsgruppen. Äntligen ännu ett parti som vågar sticka ut hakan och stå för mänskliga rättigheter! Folkpartiet var bland de första som gjorde sin röst hörd angående denna viktiga fråga. Vi har länge hävdat att detta inte är ett humant sätt att behandla våra medmänniskor. Andra länder (som Italien och Spanien) ordnar till och med skjuts för barn till gömda flyktningar så att de i lugn och ro kan ta sig till skolan. Men Sverige signalerar att vi inte är villiga att erbjuda dessa individer rätten till vård.
Folkpartiet ville erbjuda papperslösa och gömda flyktingar samma rätt som alla andra har. Men förslaget har motarbetats från olika håll.
För ca ett år sedan beslutade riksdagen en lag som skulle ge asylsökande rätt till akut vård och vård för att förhindra att en sjukdom förvärras. Den nya lagen bygger på ett EU-direktiv om minimiregler för asylsökande. Papperslösa och gömda omfattades dessvärre inte av lagen. Det inträffade en del protester från vårdgivare som ansåg att lagen gick emot etiska regler.
Särbehandlingen av papperslösa och gömda flyktingar innebär att hälso- och sjukvårdspersonalen utsätts för ett orimligt dilemma, inte endast för att detta strider mot sjukvårdspersonalens yrkesetiska grundregler, utan om det händer något med patienten vems försäkring gäller? Ska läkarens/ sjuksköterskans privata försäkring betala för en misslyckad operation, eller felmedicinering?
Det kan väl inte vara så svårt att ta sitt ansvar för att papperslösa och gömda flyktingar ska få tillgång till hälso- och sjukvård på i allt väsentligt lika villkor som övriga invånare. En lagstiftning som särbehandlar eller utestänger vissa grupper är inte förenlig med grundläggande mänskliga rättigheter om lika värde och icke-diskriminering. Jag funderar ofta på hur länge till vi svenskar kan behålla vårt goda rykte för våra mänskliga principer kvar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar