tisdag 12 maj 2009

Varje röst räknas

Grundtanken med EU är att trygga demokratin och de mänskliga rättigheterna. Det är därför länder som exempelvis Turkiet måste visa att det råder fred mellan olika folkgrupper, att mänskliga och fackliga rättigheter respekteras och att demokratin fungerar för att kunna komma med i EU.
En del är emot hela idén med EU eller åtminstone att Sverige inte borde vara med. Det skylls på att politiken i Bryssel håller på att ta ifrån oss den nära demokratin. Valet i juni handlar dock inte om det utan om frågor som påverkar varje svensk dagliga liv och arbete. Det är många svenskar som säger sig vara engagerade i klimatfrågan. Hur tänker man sig arbeta för denna om vi inte kan få med oss fler länder? Ett annat perspektiv är att länder som Island och Norge, som inte är medlemmar i EU, inte har något att säga till om när EU nu står inför viktiga vägval som påverkar oss alla. De har inte förstått att det faktiskt är lättare att påverka EU-politiken än den lokala. Kan man skapa ett nätverk inom EU så går det att göra sig hörd på parlamentsnivå, vilket i sin tur influerar landets regering.
Sverige är en del av ett Europa som utvidgas alltmer. I 90-talet röstade vi för ett medlemskap i EU men Sverige har sedan dess tillhört de mest EU-skeptiska länderna. Sverige får inte stå för mycket i utkanten av detta samarbete då en stor del av besluten, ca 60 %, inom den kommunala verksamheten påverkas direkt eller indirekt av EU. Trots vårt långa medlemskap känner få personer någon starkare identifikation och samhörighet med unionen. EU måste helt enkelt bli en naturlig del av vår vardag. Det bästa sättet att uppnå detta är att gå och rösta den 7 juni.
Tusentals människor smugglas in i Sverige varje år, vissa får stanna kvar och utnyttjas, andra slussas vidare till andra länder. Människohandlarna rör sig fritt inom EU och använder Sverige som ett transit land. Folkpartiet vill ha ett mer jämställt EU där ingen människa kan säljas eller köpas. Människohandeln skulle kunna elimineras om polis och tull skulle få större befogenheter för spaning, utredning och ingripande.
Det finns konservativa krafter som tänker driva en hård linje om de kommer in. Stannar vi hemma på valdagen kan vi bidra till att det blir de som bestämmer. Alla kan uttrycka vår mening genom att rösta i Europaparlementvalet. Avstår vi däremot från valet ger vi bort vår röst/ vår rätt till någon annan som med stor sannolikhet kommer att kämpa för andra intressen och värderingar än våra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar