tisdag 31 augusti 2010

Det gäller att upptäcka problemet i tid!


Skolan har startat igen. För många skolbarn är det roligt att vara tillbaka till sina klasser. Men för många av dem, det är också återkomsten av huvudvärk säsong.
Upprepad huvudvärk och migrän är bland de vanligaste klagomålen barndom hälsa, men problemet blir överraskande lite uppmärksammat från vården. Många tror att barn under läsåret klagar oftare än på sommaren överdriver symtomen och det kan skyllas på skolarbetet. Ofta kan problemet bero på att förändringar i ett barns sömn, tidiga morgnar och stress inför skoldagen, kan alla utlösa migrän när skolan år startar.
Migrän är ett ärftligt neurologisk tillstånd som kännetecknas av svår, smärtliknande huvudvärk. Det uppskattas att cirka 10 procent av små barn och upp till 28 procent av äldre tonåringar lider av migrän. (Hormonella förändringar under pubertet kan också vara en utlösande faktor. Livsstilsförändringar som motion, dricka mer vatten, få tillräcklig sömn och mat är viktiga.
Föräldrar har ofta svårt att skilja mellan verklig smärta och det inbillade som barn ibland hittar på. Sedan kan det vara så att föräldrar måste kämpa för att hitta läkare som tar ett barns huvudvärk klagomål på allvar. Det gäller att vara uppmärksam och bevaka barnens beteende och levnadsvanor och så fort man ser något avvikande ska man som förälder, lärare, vårdgivare vidta åtgärder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar