tisdag 10 augusti 2010

Varför måste de härda ut?


Nyss läste jag ett inslag på Corren om våld mot utländska kvinnor som gift sig med svenska män. Enligt rapporten har fler kvinnor hört av sig till kvinnojouren i Linköping. En förklaring, enligt rapporten, är att många härdar ut under ledigheten. När man väl kommer tillbaka till jobbet är det lättare att i lugn och ro höra av sig i en annan miljö än i hemmet.
Jag tycker att det är mycket bedrövligt att dessa individer måste ”härda ut” våldet under en relativ lång tid och för att sedan kunna få hjälp/ råd/ tips. De ska få kunna komma i kontakt med myndigheterna i tidigare skede.
I en debattartikel som jag och min partikamrat, Karin Granbom Ellison, skrev i våras tog vi upp detta problem och undrade varför man inte kan upptäcka dessa kvinnors lidande i tid? Vi la fram förslag som skulle kunna underlätta för de drabbade. Att utbilda bl.a. hälso-, sjukvårdspersonalen så att de upptäcker fall där det finns klara misstankar kring våld i hemmet.
Att vara beroende av sin man kan vara en stor orsak till varför dessa kvinnor inte söker hjälp i tid. Nyakmko Sabuni förslog i mars att införa en individuell etableringsersättning som skulle kräva deltagande i etableringsinsatser och som inte skulle vara beroende av hushållets samlade inkomster. Detta skulle kunna ge kvinnorna möjlighet till egna inkomster och även förstärka deras självständighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar