fredag 27 augusti 2010

Fysisk aktivitet i tidig ålder förebygger sjukdomar!


Det är viktigt att i tidig ålder få en vana för fysisk aktivitet. Det är det bästa sättet för att förebygga sjukdomar som kan ha sitt ursprung i barndomen. Övervikt är ett stort hälsoproblem, vilket kan leda till följdsjukdomar så som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar. Benskörhet ger ökad risk för frakturer och symtom uppkommer vanligtvis inte förrän frakturen uppkommit.
DN rapporterar idag om hur viktigt det är att barn och ungdomar rör på sig för att må bra. Det konstateras idag av en forskare (Anita Hurtig-Wennlöf) på Örebros universitet. Den minskade fysiska aktiviteten bland barn och ungdomar håller på att få förödande konsekvenser för folkhälsan. För lite fysisk aktivitet i ungdomen bäddar för sjukdomar som ger symtom först om tjugo, trettio år. Vi bör vänja oss redan som barn att röra på oss varje dag, säger Anita Hurtig-Wennlöf.
Vi måste inse hur barns fysiska aktivitet påverkar deras framtid och kan orsaka enorma problem för både individen och samhället i stort; allt från fetma och kolesterolhalter i blodet till skolprestationer och självbild. De kommande generationerna ska få slippa hamna i en ond cirkel för att vi idag inte orkar lösa ett enkelt problem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar