onsdag 24 februari 2010

Ännu ett offer...


Jag har nu pratat med en vän vars bror arresterades för en månad sedan. Han hade klivit av taxin, pga demonstrationer på gatan, och ville gå resten av vägen hem till fots. Han fick spendera sin sista tid i fängelse och gick bort där för två dagar sedan. Ännu ett liv som gick förlorat och en familj som gick miste om ett kärt medlem.
Den 12 juni gick iranier till val, ett presidentval som sedan präglades av anklagelser om omfattande valfusk. Hundratusentals iranier gick ut på gatorna för att protestera mot det officiella valresultatet. Det brutala svar dessa protester sedan sommaren 09 fått har lett till flera döda, hundratals skadade och tusentals fängslade. Det har rapporterats om arresterade som blivit utsatta för tortyr och till och med avrättning. Ett nytt flimklipp som nyligen släppts visar hur stunderna i somras utsattes för våld.
Dessa handlingar är ett direkt angrepp på de grundläggande mänskliga rättigheterna som enligt FN i åratal värnat om. Sedan det diskutabla valet har hundratusentals människor deltagit i hundratals demonstrationer i många länder. Hur länge ska omvärlden stå vid sidan och titta på detta grymma och omänskliga våld? Hur många till ska offras för att omvärlden vaknar till? Tiden rinner ut, våldet förvärras och människornas dröm om ett fredfullt samhälle går förlorad…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar