måndag 8 februari 2010

Stort behov av kartläggning på "Internet missbrukare"!


Internet spelar idag en stor roll i det moderna livet. Även om många av oss använder Internet för att betala räkningar, handla och skicka e-post, finns en liten delmängd av befolkningen som har svårt att kontrollera hur mycket tid de tillbringar på nätet, till den punkt där det stör deras dagliga aktiviteter. I den mån Internet uppmuntrar meningsfull vänskap och sociala kontakter kan det ha ett mycket gott inflytande på människors liv. Men det finns tyvärr en mörkare sida som de flesta inte känner till.
Det finns ett starkt samband mellan tunga Internet användning och depression, har brittiska psykologer sagt. Studien, som nyligen redovisades fann forskarna att 1,2% av de tillfrågade personerna var "Internet missbrukare", och många av dessa var deprimerade. Slutsatserna baseras på 1.319 svar på en online-enkät.
En ”internet missbrukare” ersätter gärna en meningsfull vänskap och verkliga livets sociala interaktion med online chatt och webbplatser för sociala nätverk. Detta kan enligt forskarna ha en klar negativ påverkan på deras psykiska välbefinnande
Det som är mycket oroande är att ett antal Internet användare utvecklat ett tvångsmässigt Internet vana. Denna grupp tillbringade enligt studien proportionellt mer tid på spel och online-webbplatser. De kände sig betydligt mer deprimerade än de icke-beroende gruppen.

Men vad vi inte vet är egentligen vilket som kommer först - är deprimerade människor som dras till Internet eller Internet användandet som orsakar depression? Det finns faktiskt individer som är deprimerade eller oroliga som använder internet för att utestänga resten av sitt liv. Jag tycker att behovet av en kartläggning bland dessa patienter är angeläget nu innan antal patienter som behöver behandling blir oproportionerligt stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar