måndag 22 februari 2010

Clinicum: ett spännande samarbete mellan hälsouniversitetet i Linköping och landstinget i Östergötland


Sedan ett tag tillbaka har det pågått ett samarbete (Clinicum) mellan Hälsouniversitetet i Linköping och Landstingen i Östergötland. Jag fick tillfället att besöka deras verksamhet häromdagen tillsammans med Barbro Westerholm och Karin Granbom Ellison.
Tanken med Clinicum är att låta stunderna träna i en ”verklig” arbetsmiljö där de möts av verkliga utmaningar. Det har länge varit problem att kunna varva teorin med praktiken. Vårdrelaterade skador kan på detta enkla sätt minskas. De nya generationerna vårdpersonal kan känna sig trygga med sina färdigheter.
Vi var mycket imponerade av verksamheten och tyckte att studenterna kunde få en helhets bild av vad som väntade dem. Det som var mycket beundransvärt var tanken kring teamarbete. Stunderna uppmuntrades till att samarbeta över gränser och upplevde i verkligsimulerade scenarier hur resultatet skulle kunna ändras om samarbetade med andra förstärktes.
Jag hoppas att fler universitet i landet utrustar sina studenter med samma möjlighet då patientsäkerheten är en de främsta delarna som skulle garanteras utan tvivel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar