onsdag 30 december 2009

Gott Nytt År!

Om jag ska sammanställa decenniet som snart är över är det inte bara 11 september och dess följder. Konsekvenserna efter det har drabbat alla oss mer eller mindre.
Vi kan vara överens om att kriget mot terrorismen i Irak, Afghanistan och andra länder fått mycket uppmärksamhet och resurser. Men årtiondets två andra uppmärksammade händelser var även Sunamin och Gaza-kriget som resulterade mycket lidande för de civila.
Antalet väpnade konflikter sjönk visserligen kraftigt i början av 00-talet men steg förvisso i decenniets mitt och ledde till onödigt våld mot civila. Våldet verkar däremot ha blivit mycket råare och starkare. Och våldet riktas dessvärre oftare till icke-militära mål. Barn och kvinnor drabbas mer och mer av kraftigt och omotiverat våld i de konfliktfyllda områdena.
Miljön och klimatet har också varit ett hett ämne under detta decennium. Det har anordnats små och stora konferenser där olika aktörer försökt att få alla länder att samarbete över gränser för att stoppa miljöförstöringen så snabbt som möjligt. Men tyvärr har de flesta försöken varit utan några konkreta beslut och resultat.
Snart träder vi in ett nytt årtionde. Viljan att få stopp på orättvisor i vårt samhälle är enorm, suget efter att förändra är gränslöst. Låt oss hoppas på ljusare framtid och rikare värld!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar