fredag 4 december 2009

Bara en väl genomförd reform kan vara nyckeln till större förtroende!

Alla vet att statistik kan övertolkas och brukar ge en bild som förmodligen stämmer för ögonblicket. Men ändå använder vi oss av statistiken i många sammanhang. Vi mäter och utvärderar våra insatser i olika frågor. Så utan en bra och noggrann statistik är förutsättningarna för en jämn och kontinuerlig utveckling är små. Men hur hanterar vi resultatet? Vad gör vi för att uppnå ett bättre resultat?
Öppna jämförelser som är en sort statistik, visar att bara drygt hälften av Sveriges befolkning har stort förtroende för primärvården, medan andelen för sjukvården är 67%. Under flera år har vi, politiker, varit välmedvetna om bristerna inom primärvården, fått statistik efter statistik som bekräftat och efterlyst en klar och tydlig förändring inom denna organisation. Men hur har vi hanterat situationen? Hur har vi använt vår kunskap för att bygga och lyfta upp primärvården?
För mig är primärvården eller förstalinje vården är den absolut viktigaste delen av sjukvården. Det är där den basala sjukvården måste skötas, så att akuten inte blir belastad med ”enkla fall”, och det där de har ansvaret att hålla oss friska (hälsofrämjande arbete).
I och för sig ska förtroendet för primärvården förbättras i och med införandet av ”vårdvalet”, men jag tycker inte att vi ska ta för givet att gapet i förtroende minskar markant eller försvinner helt under närmaste tiden. Vi, beslutfattare, måste noga bevaka och hjälpa till så att processens utveckling och framgång inte hotas av oseriösa och otillräckliga insatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar