En doktorsavhandling i psykologi som för några dagar sedan lades fram vid Stockholms universitet visade att fler än 25% av personer med tillsvidareanställning och 50% av alla med tidsbegränsade anställningar tycker att de har fel yrke; alltså en stor grupp inom arbetsmarknaden har arbeten som påverkar deras hälsa negativt.
Enligt avhandlingen är konsekvenserna för personalens hälsa är tydliga. Personer som upplever sig vara på fel plats har fler symptom på ohälsa. Dessa individer uppgett att de har sämre lärande- och utvecklingsmöjligheter i arbetet, vilket kan betyda ett mindre inflytande samt lägre stöd från överordnade. Detta kan innebära även stora konsekvenser för organisationens utveckling och hållbarhet.
Då blir frågan genast mycket aktuell; varför kan inte arbetsgivarna ta större ansvar för sina anställdas pysiska hälsa? De skulle kunna bidra till en mer stabil och gynnsam situation för hela samhället. Och det skulle inte kosta dem mycket pengar! Det finns enkla lösningar som skulle påverka situationen nästan med en gång. De allra flesta som känner sig trötta på sina jobb är det de som känner sig maktlösa och svikna av sina arbetsgivare.
Delaktighet kan vara ett förslag som skulle kunna lyfta upp personalen. Om man, som anställd, känner sig mer delaktig i de olika processerna som berör jobbet kan man må bättre och ha mer positiv inställning till sin arbetsplats.
Så varför inte ta sitt ansvar och se till att personalen trivs med sina jobb? Varför inte satsa mer resurser på att förbättra anställdas psykiska hälsa? Vi alla vill undvika fler sjukskrivna… Eller?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar