tisdag 15 december 2009

Vad skulle kunna hända med forskningen i Vårdval Sverige?

För mig som alltid varit intresserad av forskning och utveckling inom vården är det oerhört intressant att veta hur det går för dessa frågor i Vårdval Sverige. I och med införandet i september så blev förväntningarna ganska stora; hur skulle en sådan reform påverka möjligheterna av forskning och utveckling?
Privata leverantörer och investerare ska enligt avtal erbjuda en kostnadseffektiv sjukvård av god kvalitet. Eftersom landstinget med sitt forskningsansvar är den dominerande beställaren av dessa tjänster finns också en skyldighet som innebär att Landstinget måste bevaka och följa upp forskningsperspektivet i dessa verksamheter.
I dagsläget är det för tidigt och det går ej att ha en klar bild över hur detta fungerat. Det kommer kanske att ta flera år att få en sådan bild. Det krävs dessutom stora resurser för att kartlägga hela landet.
Makten över vårdvalssystemen ligger hos de lokala tjänstemännen och politikerna. Det är viktigt för oss inblandade, både professionen och politiker, att påverka processen så att en sådan viktig fråga inte glöms bort.

Jag kan erkänna och dela den oron en hel del utryckt om att det finns stora risker att forsknings- och utvecklingsfrågor kommer i skym undan av dagliga verksamheten, eftersom ersättningssystemet i vårdval knappast ger utrymme för extra aktiviteter. Men jag veta att detta skulle kunna lösas på ett särskilt sätt; alltså genom att träffa en överenskommelse som säkrar den patientnära forskningen på primärvårdsnivån, vilket inte är så svårt. Om viljan finns där…!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar