måndag 26 oktober 2009

Inga fler plastpåsar!

Häromdagen hörde jag att i Kenya har regeringen förbjudit butikerna att dela ut plastpåsar sedan ett tag tillbaka. Det lät som en mycket bra åtgärd då det går två kilo råolja åt att tillverka ett kilo plastpåse! Och med tanke på hur kort tid den används innan den slängs ut och hamnar i naturen är det ett klart resursslöseri.
För några år sedan rapporterade FN om i vilken omfattning plastpåsar användes i hela världen. Hör och häpna nu: det handlade om 1000 miljarder påsar årligen. Rapporten har lett till att i några länder, bl.a. Kina, Kenya, Sydafrika och Uganda har affärer förbjudits att dela ut plastpåsar.
Det är en skrämmande siffra, med tanke på hur mycket råolja som används i samband med detta och inte minst att dessa transporteras i olika sträckor.
Jag tycker att vi konsumenter på senare tid blivit mycket mer medvetna om vår styrka och hur detta kan användas för att skydda miljön bättre. Vi tar vårt ansvar och använder miljö- och rättvisemärkta varor i större utsträckning, vi använder lokala varor osv. Jag tycker att detta handlar också, som allt annat, om en beteendeförändring. Bara om vi vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar