tisdag 13 oktober 2009

Kan framtida teknik vara vår räddning?

De flesta försök att ta itu med klimatförändringen medför att minska utsläppen av CO2. Många klimatforskare uppskattar att världen har bara några årtionden att minska utsläppen innan det finns för mycket koldioxid i atmosfären vilket markant skulle öka den globala temperaturen. FN-konferensen om klimatförändringar som i december hålls i Köpenhamn kommer att försöka fastställa bindande mål för att sänka utsläppen för första gången. Men utredningar har visat att även ett avtal om en 50 % -tlig minskning av CO2- fram till 2050 dessvärre inte är tillräckligt för att stoppa jordens medeltemperatur som förväntas att stiga med 2° C i slutet av seklet.
En rapport som nyligen lagts fram i England (http://news.bbc.co.uk/2/hi/8223528.stm) erbjuder ett antal alternativa metoder, bl.a. att konstruera en skog av "konstgjorda träd". Detta är en av de mest lovande teknikerna för att avlägsna koldioxid (CO2) från atmosfären. Jag tycker att vi får agera nu och ta hjälp av våra forskare.
En klar satsning på genomtänkta projekt är ett måste. Vi måste förstå att kostnaderna för mer fördröjda åtgärder kan bli enorma. De framtida generationerna kommer att betala dyrt för vår tveksamma politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar