fredag 12 mars 2010

Heder åt de få ledamöter som igår vågade stå på sig!

Igår kom nyheten: Riskdagen erkände folkmordet som begicks mot armenier 1915. Det dröjde inte så länge innan Turkiet reagerade med att ta hem sin ambassadör. Många hävdar att det här inte är regeringens linje utan de rödgrönas. Om de inte fått stöd av några ”stackars förvirrade” på den borgerliga sidan hade detta inte hänt! Man kan undra varför det här kom upp nu och vad ett sådant erkännande betyder?






Jag tycker att vi idag ska vara stolta över vår riksdag som äntligen vågade bortse från vilka relationer Sverige haft med en stat som skulle kunna erbjuda många strategiska förmåner för både EU och Sverige och tog ställning för en minoritet! Det handlar om att se fakta och våga försvara sanningen även om ingen vill kännas vid den! Fakta säger att mer än en miljon armenier, 250000 till 500 000 assyrier/syrianer/kaldéer och cirka 350000 pontiska greker mördades eller försvann genom folkmordet i dagens östra Turkiet. Dåvarande styret ville turkifiera östra Turkiet och det Osmanska riket tömdes nästan helt på sin kristna befolkning. Denna fruktansvärda tragedi är ett faktum. Det är vårt gemensamma ansvar att erkänna detta.
Men det är många som inte känner till historien eller kanske vill gärna vända blicken åt andra hållet för att inte missa ekonomiska och politiska möjligheterna Turkiet skulle kunna erbjuda dem!
Jag tänker ta mitt ansvar som politiker och försvara riksdagens beslut. Jag tycker att de få allians ledamöter som vågade stå på sig och rösta för ett erkännande ska berömmas och hedras för sitt mod!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar