måndag 15 mars 2010

Gröna Resor: är det bättre alternativ?

Igår fick jag reklam om ”Gröna resor”. På senare tid har researrangörerna upptäckt att medvetenheten kring miljön hos oss konsumenter ökat radikalt. Dessa företag har sedan ett tag tillbaka lanserat ”Gröna resor”. Det påstås att dessa resor inte skadar miljön i lika stor utsträckning som vanliga. Reseföretag berättar i sina reklamer att de gör alla eller en hel del av sina resor miljöanpassade genom ett unikt samarbete med olika reservat, parker, institutioner m.m. Jag hörde för ett tag sedan ett argument om att långflygningar faktiskt var bra för miljön!




Efterfrågan på "Gröna resor” har bidragit till att miljöfrågorna i hela världen uppmärksammats i högre grad och insikten kring miljön förbättrats, särskilt i I-länderna. Detta har direkt lett till att även fattiga länder kommit fram till beslut som resulterat i att med kraftfullare tag bevara ”känsliga” områden bättre.
Ett annat bra argument är det att de arbetstillfällen som med hjälp av ”Gröna resor” skapats har höjt levnadsstandarden fattiga länder vilket gör att även de börjar få råd med att kunna välja ha grönare livsstil.

Jag tycker att de är goda argumentet allihopa! Felet är att "Gröna resor" inte är lätt tillgängliga för valigt folk. Prislappen på dessa alternativ är alldeles för hög. Det innebär att de väl avlönade som försöker lugna ner sitt eko-samvete har råd att köpa dem. Medan medelklassen och studenterna trots sin miljömedvetenhet måste i alla fall välja de billigare alternativen…
Jag kan ändå inte låta bli och fråga: Är det någonsin acceptabelt att flyga? Vad spelar det för roll om företag har goda relationer med miljöforskare, institutioner, parker m.m.? Att flyga så lång som till Afrika, Asien och Sydamerika skadar miljön ändå! Varför inte lösa bränslealternativet för flygplan? Tror inte att någon av oss, varken afrikaner, asiater eller vi européer är intresserade av annat än en riktig och långvarig lösning som skyddar miljön!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar