fredag 29 januari 2010

En mindre livsstils ändring som kan ge stora effekter

I en vetenskaplig studie som publicerades förra veckan i New England Journal of Medicine, kunde forskarna visa att om amerikaner minskar sitt saltintag med en halv tesked om dagen, eller tre gram (motsvarande 1 200 milligram natrium), skulle nationen spara upp till $ 24 miljarder per år i sjukvårdskostnader.

Forskargruppen kunde dra slutsatsen att även en mycket mer blygsam minskning - ett gram per dag fram till år 2019 - "skulle vara mer kostnadseffektivt än att använda mediciner som sänker blodtrycket i alla personer med hypertoni. "
Forskarnas föreslag är förstås att minska en mindre mängd av saltet i maten som knappast skulle göra maten smaklös, särskilt om minskningen sker gradvis. Genom att dra ner med en halv tesked skulle det årliga antalet nya fall av hjärt- och kärlsjukdomar reduceras med 60 000, stroke med 32 000 och hjärtattack med 54 000.

Salt är det sista vi tänker på när det gäller livsstils frågor. Men en del av oss vill gärna använda salt till nästan allt, de saltar på maten innan de ens smakat den! Sedan ska vi inte glömma bort snabbmaten och mängd salt de stoppar i den. Förra året gjordes det en undersökning hos ett antal populära restauranger i U.S.A. Det visade sig att måltiderna där innehöll mycket höga nivåer av salt.

Det skulle vara svårt att lagstifta en minskning av salt inom restaurangbranschen. Jag är ju socialliberal och därmed är jag helt emot förbund. Men jag skulle gärna vilja uppmana både privata personer och restaurangerna och livsmedelsproducenterna att minska mängden salt i sina produkter med 25 procent under de kommande fem åren. Tänk att en sådan liten åtgärd skulle kunna minska förekomsten av högt blodtryck, hjärtattacker, stroke och njursjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar