tisdag 19 januari 2010

Idag behövs det ett stort engagemang, mer än någonsin!

Just nu domineras nyheterna med hur jordbävningen i Haiti förstört landet och att det behövs en av världens största humanitära insatser för att hjälpa haitierna att så småningom kunna återgå till sina liv. Dödstalen pendlar mellan 50 000 och 200 000 tal men befaras vara långt fler. Samtidigt är miljoner andra skadade eller drabbade. Katastrofen påminner en om tsunamikatastrofen 2004. Jag kommer ihåg att det fanns en stor vilja att hjälpa men det fanns tyvärr också brister i samordningen.
Situationen på Haiti är mycket besvärlig och ansträngd. Det pågår en omfattande internationell räddningsinsats kanske utan motstycke under senare år. Men det känns segt, det går långsamt. Haitierna är i stort behov av mat och drickbart vatten.
Imorse hörde jag på radion att Sverige ska bidra med över 180 miljoner kronor. Svenska folket har skänkt över 50 miljoner. Medan hela EU kommer att endast skicka 4 miljarder kronor!
Har svårt att förstå hur våra representanter på EU-parlamenten accepterat detta. Summan är alldeles för liten för att kunna rädda miljoner som just nu lever i desperat läge.
Ag vill uppmana EU att tänka om och anstränga sig mer med bistånd anslaget på ett mer seriöst sätt. Hjälpen till Haiti kommer förhoppningsvis att vara betydligt betydelsefullt för hur folket skulle kunna bekämpa fattigdom och brottsvågor som efter jordbävningen uppkommit. Vi är alla delaktiga i insatserna, antingen via skattsedeln eller direkt genom att skänka pengar men det behövs mycket mer. Ett stort engagemang behövs, mer än någonsin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar