torsdag 26 november 2009

Mer om psykiatri

Psykisk ohälsa håller på att bli ett av de verkligt stora hälsoproblemen. Vi träffar alla människor som lider. Men det är också något som vi har svårt att tala om. Därför är det viktigt att vi som politiker tar tag i detta och satsar så att alla skall kunna få den bästa hjälpen.
Den psykiska ohälsan i samhället har ökat under många år, särskilt allvarligt bland våra ungdomar . Samtidigt har kvaliteten på den psykiatriska vården försämrats under flera år. Ändringarna som sedan 90-talet gjorts har lett till att psykiatrin blivit ”det svarta fåret” inom sjukvården. Regeringen kommer därför att satsa sammanlagt 2,7 miljarder mellan 2009 och 2011 på en mängd insatser. Men dessa insatser kan inte ha någon som helst verkan om den psykiatriska vården inte fungerar som den ska! Den senaste granskningen av utbildning i psykiatri som Socialstyrelsen i juni iår offentliggjorde visade svagheter och ojämlikheter i både läkar- och sjuksköterskeutbildningen.
Läkare och sjuksköterskor måste få tillräckliga och adekvata kunskaper i
psykiatri redan på grundutbildningarna för att kunna bemöta patienter och göra en diagnostisk bedömning så att en lämplig behandling kan erbjudas. Det visade sig dessutom att psykiatrikursernas innehåll varierade mellan lärosätena ibland beroende på lärarnas intresse och engagemang. Psykiatrikurser har inte heller, med några få undantag, ökat i omfattning i vare sig läkar- eller sjuksköterskeutbildningarna.
Utredningen rekommenderade att varje landsting skulle titta närmare på sina utbildningar och vidta eventuella åtgärder som skulle kunna förbättra dem.
När det är svårt att jämföra de aktuella medicinska utbildningarna inom Sverige så undrar jag hur varierande det är mellan utbildningarna från andra länder? Hur utvärderas de? Vad får utländska läkare för kompletterande utbildning?
Jag tycker att vi, landstinget i Östergötland, är som arbetsgivare skyldiga att se till att vår personal har hög kompetens inom alla områden. Vi skall kontrollera att de som vi anställer, verkligen har den utbildning som krävs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar