måndag 23 november 2009

Psykiatrin är i stort behov av klinisk forskning

Kvaliteten på den psykiatriska vården har försämrats under flera år. Ändringarna som sedan 90-talet gjorts har lett till att psykiatrin blivit ”det svarta fåret” inom sjukvården. En viktig förutsättning för psykiatrins förbättring är att utveckla forskningen inom psykiatrin. Att kliniska, eller så kallad patientnära, forskningen kan lyfta upp den psykiatriska vården är givet. På så sätt kan forskningen ta del av patienternas behov på ett mer verklighetsbaserat sätt. Forskningsresultat kan även snabbt spridas till den kliniska verksamheten.
I andra länder, t.ex. USA och England, finns det förebilder för hur psykiatrisk forskning kan bedrivas när den är som bäst och hur den direkt kan samverka med vårdenheter så att kunskapen når patienterna i snabbast möjliga takt. De har sedan länge begripit vikten av att cent¬ralisera den högspecialiserade forskningen om psykiatriska sjukdomar, och placerat dessa forskningscentra nära sjukhus med klinisk verksamhet.
Varför inte lära sig av dem? Vi kan bygga forskningscentraler med just inriktning på psykiatrin. Det gagnar både patienterna och sjukvården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar