torsdag 1 april 2010

Det behövs ett mångsidigt förslag som skulle kunna förbättre barnens hälsa!

Jag hittade en intressant artikel på DN idag. Där några fetma- och kostexperter beskriver dagens situation och hur skadlig socker är för våra ungdomar. De föreslår en sockerskatt och att denna kanske skulle användas för att sänka skatten på frukt och grönsaker. En sådan ”söt skatteväxling” skulle vara till nytta för folkhälsan hävdar gruppen.


Fet mat gör oss mätta medan socker höjer matlusten. När vi äter sötsaker frisätts ämnen som stimulerar vår aptit. Forskning visar att det är sötsakerna snarare än feta matvaror som ligger bakom dagens fetmaproblematik. En mycket oroande tendens är att alltfler barn och ungdomar har viktproblem.
Det behövs en rad åtgärder för att vända den här utvecklingen. Det behövs mycket mer inriktad information och upplysning för att ändra människors vanor. Inte minst allvarligt är att man kan se ett klassmönster också på det här området.
Vad vi äter och hur vi äter har en väsentlig roll i det förebyggande hälsoarbetet. Idag har vi helt tappat reglerna kring maten. Barnfetman är föräldrarnas fel, det är därför vi måste arbeta förebyggande med småbarnsfamiljerna. De har ett ansvar att lära barnen goda vanor, istället för att tillåta ett helt fritt ätande av skräpmat.
Skatt på socker kan vara ett bra förslag, men jag kan inte se att endast ett sådant förslag kan leda till en långvarig effekt som kan resultera i en bättre hälsa för våra ungdomar. Låt oss bekämpa detta på alla plan: hemma, skolor, fritid…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar