onsdag 21 april 2010

Besök hos en intresseförenig i Linköping

Igår fick jag tillfället att träffa en intresseförening (IFS) i Linköping som erbjuder stöd och gemenskap för anhöriga till drabbade av schizofreni eller andra psykotiska tillstånd.
Vi var tre folkpartister; Linnéa Darell, Karolina Strid och jag. Det var ett spännand besök dä vi fick titta på lokalen, fick höra om verksamheten och hade ett givand samtal med styrelsen.
Det fanns många varierand aktiviteter på tapeten och styrelsn beättade hur de jobbar med bl.a. temadagar till hösten. Linnea Darell som vid tidigare tillfälle deltagit i dessa dagar, berättade att det var mycket spännande program med många intressanta föreläsninar.

En aktivitet som nämnades vid gårdagens besök var anhörig stöd. De tyckte att det fanns ett stort behov hos anhöriga, både vuxna och barn. Men särskilt barn till patienter med shizofreni och andra psykotiska tillstånd. Dessa barn brukar lida av ensamhet, har ofta inte att berätta om hur de har det hemma. Därför upplevde styrelsen att en satsning på denna grupp var i tiden.
Frågor kring psykiatrin inom landstinget diskuterades, bl.a. lokal, personal oc framtiden. De undrade hur folkpartiet har drivit frågan under senaste mandatperioden? Vi kunde berätta om en del konkreta saker folkpartiet kunnat åstadkomma sedan 2006, t.ex. förslaget folkpartiet la fram under hösten, på ett fullmäktige, kring att starta ett forskningscentrum sida vid sida om psykiatriska vården. Detta skulle locka bl.a. fler läkare/ sjuksköterskor till psykiatrin och höja upp statusen för denna specialite.
Jag tycker att detta är ett första steg mot en bättre vård och omhändertagande. De resultat forskarna kommer fram till ska tas tillbaka till verksamheten och implementeras där så att patienterna får en direkt nytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar