torsdag 7 oktober 2010

Jämlik vård


Jag fick tillfället att delta i en konferens via min forskning som handlade om ”Genusperspektiv inom vården”. Det fanns många intressanta föreläsningar. Experter från olika område lyfte upp flera problem som inte vanligtvist uppmärksammas.
Jag kunde inte sluta fundera på att man skulle dra samma slutsats om personer med invandrarbakgrund. För individer som har en annan kultur är det svårt att acceptera och förstå den svenska kulturen de möter inom vården. De förstår inte heller hur sjukvården är organiserad. Kontakt med vården i Sverige sker dessutom när man inte är i bästa skick medan i andra länder söker man sig till vården vid första tecken på sjukdom. Att ”drabbas” av en annan kultur och kanske bara delvis förstå språket är en chockartad upplevelse i sådan situation.
För sjukvårdspersonalen är situationen en annan men lika allvarlig. De är
bekväma med sin egen kultur, men deras vårdtagare förstår inte. Att sätta sig in i
vårdtagarens sätt att tänka och fungera kräver att man har god kunskap om hans eller hennes bakgrund. Även för vårdpersonalen kan snabba åtgärder vara nödvändiga.
Det är i en sådan situation som patientens samverkan, säkerhet och integritet samt insättande av rätt terapeutisk åtgärd och optimal vårdkvalitet är i fara.
Jag tycker att man kan jobba med att tydliggöra detta genom satsningar på särskilt inriktad forskning inom området men även kunskapsspridning i vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar