onsdag 16 september 2009

Onödigt krångel som kan upplevas som orättvis särbehandling

Regeringen överväger att införa anmälningsavgift för utomeuropeiska studenter som söker sig till svenska universitet. Bakgrunden är bl.a. den stora mängden ansökningar som kommer in till VHS. Detta innebär stora administrationskostnader. Förhoppningen är att avgifter, som kan handla om drygt hundra euro, ska få färre att söka sig till Sverige.
Detta förslag kan upplevas som mycket diskriminerande då detta endast drabbar utomeuropeiska studenterna. Frågan är varför studenter från EU-länder få studera gratis medan andra (asiater, afrikaner…) måste betala. Detta förslag kan medföra en merkostnad för dessa studenter som redan idag betalar flera tusen kronor/ år för sin bostad, mat etc.
Risken är stor att svenska universitet, och speciellt Linköpings universitet, tappar de internationella studenterna. Det är oerhört vikigt att bibehålla den internationella miljön som finns på våra universitet idag. Det breddar perspektiven och kan komma till nytta vid rekrytering av duktiga studenter i framtiden. En hel del av doktoranderna har just utomeuropeisk bakgrund. Man har provat detta förslag i Danmark och följden har varit i stort sett att alla icke-européer lämnat landet och åkt tillbaka till sina hemländer.
Jag hoppas innerligen att regeringen slopar tanken om att införa avgift då detta endast kommer att leda till att Sverige tappar sin internationella prägel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar