måndag 10 maj 2010

Vi måste börja tidigt...


Under Folkpartiets riksmöte som i mars hölls i Västerås betonade Tobias Krantz i en föreläsning hur viktigt det var för Folkpartiet att skapa ”spjutspetslandet” Sverige. På lokal nivå, Östergötland, har partiet länge drivit en strategisk och långsiktig politik för att gynna forskning och förstärka samarbetet mellan universitet och landsting. Men jag tycker att vi måste arbeta på ett annat sätt nu.
Så att vi kan nå ut med budskapet att forskning är viktigt och besöker därför gymnasieelever för att informera om vad forskning innebär. För att kunna klara av målet regeringen sätter upp måste vi ha en konstant flöde med nya generationer som visar intresse för forskning och vågar visa upp nya innovationer.
Jag kunde få några andra forskarkolleger att inse hur viktigt det var att väcka intresse hos ungdomarna. Forskargänget besökte häromdagen ett 30-tal ungdomar på Katedralskolan i Linköping. Gruppen berättade hur de själva blev intresserade av forskning och hur vägen såg ut för dem och vad de idag jobbar med. Besöket var mycket uppskattat av både elever och forskarna. Det märktes att intresset var väckt hos några och det fanns efteråt funderingar kring bl.a. hur lång tid det skulle ta att disputera och vilket ämne som i framtiden skulle vara aktuellt…
Ett ytterligare besök till hösten är redan planerat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar