torsdag 22 november 2012

En långvarig, felaktig politik!

Kritiken mot invandrare växer. De beskrivs ibland som en homogengrupp som frivilligt väljer bort jobb och vill leva på bidrag. När freden kom efter andra världskriget kom flyktingar i stor mängd från krigets Europa, många direkt från koncentrationsläger, till Sverige. Ett betydligt större antal rymdes i mindre kommuner än Linköping. Många som upplevde svåra trauman på grund av allt det hemska som de upplevt, fick möjlighet att med god hjälp och stöd bearbeta sina upplevelser. Inte minst viktigt var att de förbehållslöst, humant och välvilligt togs emot av invånarna i Sverige och inte på något sätt utsattes för kritik att de tar våra jobb, som ofta framhålls idag.
Idag har vi facit från den stora invandringen i mitten av förra seklet. Den har starkt bidragit till dagens välfärd. Utan invandrare hade vi inte haft den välfärdsstat som vi har idag. Det är bland andra invandrarna som vi ska tacka för att du och jag har det bra, Om det finns individer som mot förmodan inte har det så bra, skyll inte på invandrarna! Ställ upp för dem istället, många lider av samma trauman som de som kom på fyrtiotalet och har samma behov av stöd och hjälp. Krigens fasor är desamma. Jag finner det djupt inhumant att ifrågasätta en flyktings asyl i vårt land och att peka ut en stor grupp individer som lata och vill gärna roffa till sig bidrag. Skyll inte allt elände på dem, skyll på långvarig, felaktig politik som bara pratat runt frågan!

2 kommentarer:

  1. Vi har 100.000 tals arbetslösa, en enorm bostadsbrist och du tycker att vi skall fylla på med ytterliggare invandrare år efter år? DET är ju den oansvariga politikens grund.

    - Utan invandrare hade vi inte haft den välfärdsstat som vi har idag.
    Det kanske är så eller inte. Jag vet inte
    om nån räknat på det.

    SvaraRadera
  2. Tack för Dina synpunkter "bograhns"!
    Enligt flera rapporter som bl.a. Saco publicerat håller antalet yrkesverksamma på att minska medan antal pensionärer ökar. Beräkningarna visar att de kommande decenierna blir en tuff utmaning för alla länder i Europa, bl.a. Sverige. Att det finns arbetslösa idag och att råder bostadsbrist har andra förklaringar än att skylla allt på invandrare! Det är just sådana enkla förklaringar SD använder sig av för att skapa och sprida rädsla i samhället. Idag utgör invandrarna ca 15% av Linköpings befolkning. Alla går inte arbetslösa, alla bor inte hyresrätter. Som andra grupper i samhället är inte invarndarna en homogengrupp. Det finns många individer som bidrar till samhället genom sina jobb inom såväl offentlig som privat sektor.
    Du har rätt i att fel politik har lett till en del problem i samhället. Man har inte kunnat lyckas med ingetration mycket tackvare den daddane politiken Socialdemokraterna i åratal drev. Det behövs en gemensam och stark engagemang från både politiker och hela samhället för att kunna få bot på dessa problem. Jag gör det bästa jag kan genom att debattera frågan, skapa förutsättningar som leder till bättre ingetration och långvariga arbetstillfällen hur hjälper Du till?

    SvaraRadera