söndag 17 april 2011

Fortsatt hög kvalitet för svensk sjukvård


I slutet av förra vecka hade jag en debattartikel på Linköpings tidning. Då de inte lägger ut debattartiklar så vill jag lägga ut min artikel på min blogg så att alla kan läsa den. Artikeln handlar om hur hälso- och sjukvården måste förbereda sig inför framtiden.



Svensk hälso- och sjukvår har jämfört med andra länder hållit än så länge en hög standard. Tackvare forskningen har mindre effektiva behandlingsmetoder ersatts av nya förmånligare som höjer upp patienternas livskvalitet. Framtidens patient ställer många nya krav på vården. Därför är det av stor vikt att genomföra ständiga förbättringsprojekt inom olika delar av vården.
Patienternas roll är på väg att förändras; från att passivt ta emot besked av vårdgivare till en mycket delaktig och aktiv part i vårdprocessen. Genom bättre tillgång till information, via bl.a. internet, har patienterna kunnat öka på sin kunskapsnivå och därmed involverade under hela förloppet. Fler patienter vet idag hur de skulle ta hand sig själva i en del frågor, som rökning, fetma, motion m.m., vilket har påverkat vårdkonsumtionen så att antal besök inom vården sjunker med jämn takt.
Jag som folkpartist tycker att tillgängligheten till vården måste förbättras. Östgötarna måste helt enkelt få en tillgänglig vård värt namnet och med högt kvalitet! Väntetiderna har under senaste åren blivit kortare och landstinget kan erbjuda många patienter vård inom ramarna för vårdgarantin. Men det är inte tillräckligt bra! Genom bättre logistik kan resurserna användas maximalt. Det kan ibland behövas flexibla lösningar som kan leda till avlastning av delar av vården. ALMA-projektet är ett exempel där äldre får inträde till akutmottagningen och slipper krångel.
Tillgängligheten behöver inte alltid betyda tillgång till vårdplats eller egen läkare. Ibland kan en sammanhållen vårdkedja, där alla insatser samlas kring patienten, ha samma betydelse för patienten. Många patienter kan eller orkar inte ta del av informationen de får. Därför behövs det större samsyn och samarbete mellan kommunen och landstinget. Detta för att individer inte skulle hamna mellan olika stolar. Jag tycker att det ska satsas mer på forskning och utbildning inom större samsyn och samarbete mellan kommunen och landstinget då detta är ett sätt som kan erbjuda befolkningen fler och säkrare behandlingsmetoder.


Reza Zarenoe (FP)
Landstings politiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar