Var tillsammans med några andra på en regionkonferens i Jönköping i slutet av förra veckan. Vi diskuterade bl.a. patientsäkerheten.
Man blir totalt förvånad hur ofta en patient kan råka ut för en så kallad ”vårdskada”, t.ex. fel medicinering, misslyckad operation osv. Enligt senaste statistiken kan nästan var nionde patient inom sjukvården drabbas av en sådan skada! Det pågår fortfarande olika undersökningar inom olika områden för att bättre kartlägga förekomsten av vårdskador. Detta för att förebygga och därmed undvika allt onödigt mänskligt lidande.
Det som är förvånansvärt är det att två enkla saker står för nästan hälften av dessa skador; alltså infektioner och fel medicinering. Alla inom vården vet hur viktigt det är att använda sprit, särskilt under vissa perioder under året och alla vet att man måste vara noga med att skriva ut mediciner. Men ändå råkas många patienter ut för detta.
En ska till som kanske borde ha varit med i denna lista är det ”bemötandet”, alltså hur patienterna känner sig ha blivit behandlade inom vården. Jag anser att ett dåligt bemötande kan vara lika skadligt som felmedicinering. Sådan skada gör sig inte synlig på ytan, men spåret märks på själen och psyket. Enligt rapporten som förra vecka publicerades upplever utlandsfödda sig till vara mindre nöjda med både den respekt de upplevt och den information man fått i samband med besöket i vården. Vilka andra grupper utsätts för sådana skador? Vem ansvarar för dessa skador? Vem kollar hur behovet av olika insatser hos dessa patienter ser ut? Frågorna är många...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar