Tillgänglighet och kvalitet i sjukvården varierar orimligt mycket mellan olika delar av landet. Vi har i särklass en av världens bästa hälso- och sjukvård. Den grundar en av centrala delarna i den svenska välfärdens kärna. Men vad hjälper det om den inte fördelas på ett rättvist sätt?
En av de största utmaningarna inom vården är den ojämnlikheten som finns i vården. Det är allmänt känt att de med lägre socioekonomisk status har sämre hälsa. Det diskuteras jämt hur vården ska fördelas inom de utsatta områden där behovet är som störst. Det behövs riktade insatser som tillgodoser invånarnas särskilda krav i dessa områden.
Att det finns omotiverade skillnader mellan könen när det gäller tillgång till utredning/ behandling och även medicin har länge varit känt. Kvinnor får oftare vänta på operation, får i mindre utsträckning dyrare behandlingar och kan faktiskt uppleva sig bli sämre bemötta än män! Men det slutar inte här, utan ojämlik vård drabbar även äldre, utlandsfödda… Så fort olika grupper ställs emot varandra så sker det alltid en automatiskt jämförelse och därmed en orättvis bedömning, vilket i sin tur leder till en sned fördelning av resurser.
Jag tycker att det behövs en väl genomtänk vårdpolitik som skapar förutsättningar för en bättre och rättvisare fördelning av resurserna (både ekonomi och personal) till hela befolkningen. Det krävs kraftigare handlingsstrategi än tuffa politiska slogan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar