onsdag 23 februari 2011

Två debattartiklar på en dag!


Idag publicerade två olika dagstidningar två av mina senaste debattartiklar! Det kändes underbart. Den enda som publicerades på Corren handlade om integration och hur vi måste bedöma individerna.
Den andra handlade om ”kvotering”, ett het ämne som få vågar diskutera från min synvinkel! Den var publicerad på Linköpings Tidning. De brukar inte lägga ut artiklarna därför vill jag lägga min debattartikel på min blogg så att fler kan läsa den. Hoppas att de båda kan väcka konstruktiva diskussioner.

Kvotering betyder inte en bättre jämställdhet !

Folkpartiet har under en lång tid drivit frågan om att ha en jämnare representation av kvinnor och män i beslutande organ. Vi folkpartister tycker att detta är en viktig demokratifråga. Oppositionen vill genom kvotering till bolagsstyrelser genomföra en förändring de gärna vill kalla för ”ett steg för bättre jämställdhet.”
Jag som socialliberal tycker att jämställdhet handlar om att ha lika rättigheter och om att bli bemött, bedömd och sedd efter min reala kompetens. Särbehandling av och särskild lagstiftning för kvinnor har historiskt varit måltavla för jämställdhetssträvanden och krav på likabehandling har varit en återkommande fråga vid under de senaste valrörelserna. Särbehandling och olika spelregler har aldrig skapat rättvisa – tvärtom. Dessutom riskerar kvotering att försvaga kvinnors ställning på arbetsmarknaden.
Jag vill i stället se en varaktig förändring. Jag tycker att både kvinnor och män, yngre och äldre, svenska födda och utländsk födda ska ha lika förutsättningar att göra karriär. För även om bara en av hundra kvinnor som får jobb får det via kvotering, så kommer alla kvinnor som lyckats väl att misstänkas ha kvoterats till sina positioner.
För mig är detta ett sätt att byta ut ena orättvisan mot en annan! Alltså en kompetent individ missgynnas för att han/ hon tillhör ”fel” kön, ålder eller etnisk bakgrund.
Många svenska kvinnor är verksamma inom den offentliga sektorn, där möjligheterna till löneutveckling och entreprenörskap är sorgligt nog ganska begränsade. De kvinnor som arbetar inom näringslivet verkar huvudsakligen inom tjänstenäringen. Som folkpartist tycker jag att det behövs konstruktiva reformer, som att öppna upp för entreprenörskap inom traditionell offentlig sektor, skapa en friare arbetsmarknad eller sänka skattekilarna vid köp av tjänster, behövs för att sporra kvinnors karriärframgångar och företagande. Detta borde vara en prioritet för politiken istället för kvotering via tvång.
Erfarenheterna från Norge och deras kvotering visar att de som redan hade relativt goda karriärer fick ännu bättre position. En grupp på 70 kvinnor har tagit säte i mer än 300 bolagsstyrelser. Är detta verkligen något som vi svenskar ska sträva efter och försöka att uppnå? Jag utgår alltid ifrån att vi alla är jämlika och tycker därför att vi ska låta varje individs unika kompetens och egenskaper avgör om hon/ han duger till jobbet!

Reza Zarenoe (FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar