Det omtvistade valet i Iran och efterföljande protester skakade om den iranska regeringen. Detta ledde till en glapp mellan radikala krafter i landet, vilken bara ökat sedan dess.
De iranska myndigheterna under måndag och tisdag plundrade kontor som tillhörde två ledande oppositionsledare i Teheran. De beslagtogs datorer, handlingar och även några anställda som var webbansvariga.
På måndag stormade myndigheterna in i ett kontor som drivs av en Moussavis medhjälpare som nyligen sa att det bekräftade dödsantalet under demonstrationerna i juni-juli var över 70 personer, vilket regeringen ständigt dementerat. Regeringen har hela tiden hävdat att endast 30 personer dödades, medan vissa organisationer för mänskliga rättigheter säger att hundratals kan ha dött.
Mehid Karroubi, tidigare talman i parlamentet och en av två ledande oppositionsledarna, har lagt ut information om att män och kvinnor hållits kvar efter valet. De har dessutom torterats och våldtagits under tiden. För några dagar sedan höll Mohammad Khatami, tidigare reformvänliga presidenten, ett tal där han kritiserade regeringens "fascistiska och totalitära metoder" och uppmanade sina anhängare att utöka sina protester.
Regeringen är rädd för ett nytt utbrott av stora protester i samband med en del högtider; bl.a. öppnandet av landets universitet den 23 september. En högre befälhavare för det revolutionära gardet sa nyligen att säkerhetsstyrkorna förberedde sig på att hantera eventuella protester.
Det finns tydliga tecken på att regimen med all hest vill gå till nästa steg för att befästa sin makt genom att arrestera oppositionsledare. Det ryktas att oppositionsledarna inom kort kommer att häktas.
Omvärlden verkar inte ha någon som helst lust att ingripa i detta skede. De låter iranier lösa problemet ”internt”. Situationen är ohållbar och instabil. Den nuvarande regeringen har gång på gång visat att de inte bryr sig om de mänskliga rättigheterna. De använder sig av kraftfullt våld för att nå sitt mål och kan tänka sig att köra över även självaste andiga ledaren Ayatollah Khamenei!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar