tisdag 29 september 2009

Alla vi kan vinna om vi vågar satsa i rätt tid!

Igår kväll satt och kopplade av kring 10-tiden och zappade från ena TV-kanalen till den andra. Fastnade för de sista minuterna på ett program TV4 visade. Det handlade om skolmaten.
Jag har följt utländska kockar som gett sig in i denna heta diskussion och försökt påverka politiken genom att bevisa att det går med enkla medel producera nyttig mat.
Men jag måste erkänna att jag var ganska förvånad när jag såg Bert Karlsson ta denna roll på sig och ställa svåra frågor till de ansvariga! Jag tycker helt enkelt att det gått för långt. Man har tappat fokus på verksamheten; från att producera nyttiga och hälsosamma maträtter till att ”låt oss se hur billig vi kan göra detta!”.
Det viktiga är att ordna fram duglig mat till våra ungdomar så att de orkar med sin dag. Vi kan inte förvänta oss att en besparing på detta verkligen kan resultera i något bra. Konsekvenserna kommer att vara mycket kostsamma för vårt samhälle. Barn som inte äter skolmaten köper skräpmat/ godis istället, detta leder till övervikt, koncentrationsproblem och trötthet. Dessa överviktiga barn med en hel del psykiska besvär måste tas hand om i vården… Ni förstår säkert vart jag vill komma! Är det inte lättare att satsa lite mer i början och förebygga detta?

fredag 25 september 2009

Klimatfrågan kan inte förstöra världs ekonomin

En av dem mest viktigaste frågorna som flitigt debatterats under FNmötet i New York är klimatfrågan. Obama administrationen har försökt förbättra U.S.A.s policy kring detta och lagt fram förslag på en hel del åtgärder. Men protesterna är fortfarande ganska straka, liksom protester mot ett offentligt hälso- och sjukvårdssystem.
Det argument som motståndarna lägger fram är inte längre att den globala uppvärmningen är en myt. De försöker att övertyga allmänheten att begränsningen av den globala uppvärmningen skulle förstöra ekonomin ytterligare. Att rädda vår planet inte kommer att vara helt gratis är det vad motståndare till klimatförändringarna har skyltat med. De har till och med framfört önskemål kring lagstiftning av fortsätt förhållande som idag råder i landet.
Det de inte är villiga att prata om är det hur mycket det kommer att kosta oss alla om vi inte tar fram kloka lösningar så snabbt som möjligt. Vi bränner stora mängder kol, olja och gas på ett sätt som egentligen inte ökar vår levnadsstandard - ett fenomen känt i forskningen kallar den för "energieffektivitets gap". Det behövs en tydlig en politik i hela världen som främjar energisparande lösningar/förslag. Påståendet att klimatet lagstiftning kommer att döda ekonomin förtjänar samma förakt som påståendet att den globala uppvärmningen är en bluff. Verkligheten är att de ekonomiska aspekterna av klimatförändringarna är att det är relativt lätt att vara klimatsmart.

onsdag 16 september 2009

Onödigt krångel som kan upplevas som orättvis särbehandling

Regeringen överväger att införa anmälningsavgift för utomeuropeiska studenter som söker sig till svenska universitet. Bakgrunden är bl.a. den stora mängden ansökningar som kommer in till VHS. Detta innebär stora administrationskostnader. Förhoppningen är att avgifter, som kan handla om drygt hundra euro, ska få färre att söka sig till Sverige.
Detta förslag kan upplevas som mycket diskriminerande då detta endast drabbar utomeuropeiska studenterna. Frågan är varför studenter från EU-länder få studera gratis medan andra (asiater, afrikaner…) måste betala. Detta förslag kan medföra en merkostnad för dessa studenter som redan idag betalar flera tusen kronor/ år för sin bostad, mat etc.
Risken är stor att svenska universitet, och speciellt Linköpings universitet, tappar de internationella studenterna. Det är oerhört vikigt att bibehålla den internationella miljön som finns på våra universitet idag. Det breddar perspektiven och kan komma till nytta vid rekrytering av duktiga studenter i framtiden. En hel del av doktoranderna har just utomeuropeisk bakgrund. Man har provat detta förslag i Danmark och följden har varit i stort sett att alla icke-européer lämnat landet och åkt tillbaka till sina hemländer.
Jag hoppas innerligen att regeringen slopar tanken om att införa avgift då detta endast kommer att leda till att Sverige tappar sin internationella prägel.

onsdag 9 september 2009

Kristiskt läge i Iran!

Det omtvistade valet i Iran och efterföljande protester skakade om den iranska regeringen. Detta ledde till en glapp mellan radikala krafter i landet, vilken bara ökat sedan dess.
De iranska myndigheterna under måndag och tisdag plundrade kontor som tillhörde två ledande oppositionsledare i Teheran. De beslagtogs datorer, handlingar och även några anställda som var webbansvariga.
På måndag stormade myndigheterna in i ett kontor som drivs av en Moussavis medhjälpare som nyligen sa att det bekräftade dödsantalet under demonstrationerna i juni-juli var över 70 personer, vilket regeringen ständigt dementerat. Regeringen har hela tiden hävdat att endast 30 personer dödades, medan vissa organisationer för mänskliga rättigheter säger att hundratals kan ha dött.
Mehid Karroubi, tidigare talman i parlamentet och en av två ledande oppositionsledarna, har lagt ut information om att män och kvinnor hållits kvar efter valet. De har dessutom torterats och våldtagits under tiden. För några dagar sedan höll Mohammad Khatami, tidigare reformvänliga presidenten, ett tal där han kritiserade regeringens "fascistiska och totalitära metoder" och uppmanade sina anhängare att utöka sina protester.
Regeringen är rädd för ett nytt utbrott av stora protester i samband med en del högtider; bl.a. öppnandet av landets universitet den 23 september. En högre befälhavare för det revolutionära gardet sa nyligen att säkerhetsstyrkorna förberedde sig på att hantera eventuella protester.
Det finns tydliga tecken på att regimen med all hest vill gå till nästa steg för att befästa sin makt genom att arrestera oppositionsledare. Det ryktas att oppositionsledarna inom kort kommer att häktas.
Omvärlden verkar inte ha någon som helst lust att ingripa i detta skede. De låter iranier lösa problemet ”internt”. Situationen är ohållbar och instabil. Den nuvarande regeringen har gång på gång visat att de inte bryr sig om de mänskliga rättigheterna. De använder sig av kraftfullt våld för att nå sitt mål och kan tänka sig att köra över även självaste andiga ledaren Ayatollah Khamenei!

måndag 7 september 2009

Onödigt att lagstifta självklara saker!

Lyssnade på P3 i förmiddags där de diskuterade Kds senaste ett förslag. De vill ha en lagstiftning som tillåter medborgarna att ingripa vid bråk, misshandel och liknande. Unga som gamla drabbas av onödigt våld vilket kostar samhället stora kostnader.
Förslaget känns mycket aktuellt och kan leda till att förebygga en hel del personskador som kan förekomma vid bl.a. gängbråk. Sådana olyckor har på senare tid ökat och accelererats.
Det jag inte kan sluta och undra över är det att om detta inte ska vara självklart för oss? Där jag har mina rötter är detta inte bara ett vanligt förekommande beteende utan ett samhällsansvar man från barndomen lär sig. I uppfostran ingår att man ska ingripa då man ser en medborgare blir utsatt för våld. Det är få som vänder huvudet åt ett annat håll. Polisen är både nöjd och tacksam att ett sådant beteende ofta förekommer. Det kan bero på att de inte har tillräckligt mycket resurs.
Jag tror på människans godhet. Jag vet att vi inte föds onda, men vi uppfostras totalt olika. Det är där vi skiljer oss från varandra. Jag tror att en hel del beror på jantelagen som inte på samma sätt finns i andra länder. Det står tydligt och klart att ”Du ska inte tro att någon bryr sig om dig!”. Då dyker upp en fråga upp, helt automatiskt: ”Varför ska jag bry mig om andra?”
Vi ska tro på att vi alla inte bara bryr oss om varandra utan vi älskar varandra. Då kanske kan vi slippa lagstifta självklara saker!